top of page

Оголошено програму Національного конкурсу 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю


До Національної конкурсної програми увійшли 10 повнометражних стрічок


До Національної конкурсної програми 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю, який відбудеться з 12 до 20 липня, увійшли 10 повнометражних фільмів. За нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки. 


Ігрові фільми: 


  • Божевільні”, реж. Денис Тарасов, Україна

Дія фільму розгортається в 70-ті роки ХХ сторіччя. Тема фільму, вперше порушена в художньому кінематографі, відкриває одну з найганебніших і найстрашніших сторінок історії СРСР. Мова йде про так звану “каральну психіатрію”, яку використовувало КДБ у боротьбі з політичними та релігійними дисидентами. Головний герой фільму – молодий чоловік, який хоче почуватися вільним у своїй країні – слухати улюблений рок, носити довге волосся… Однак його прагнення до особистої свободи стикається з жорстокістю системи країни, де використовуються найганебніші методи контролю над такими, як він.

  • Діло Безп'ятого”, реж. Валерій Шалига, Україна 

Заможний селянин Герасим Калитка хоче купити землю свого  збіднілого сусіда, але йому  не вистачає грошей. Мати багато землі – це його мрія і він йде на нечисту оборудку. Невідомий пропонує йому придбати за п'ять тисяч сто тисяч фальшивих грошей. Калитка разом з кумом Савкою купують ці гроші. Та замість грошей їм продають чистий папір. У відчаї Калитка хоче повіситись, та його рятують. Жадібність героя мало не закінчилася трагедією, але він і далі продовжує мріяти про землю.

  • Дім за склом”, реж. Тарас Дронь, Україна, Румунія, Польща, Кіпр

Життя амбітної архітекторки Вікторії кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, якого звинувачують у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування і намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію і не втратити важливий проект.

  • Киснева станція”, реж. Іван Тимченко, Україна, Чехія, Словаччина

1980, СРСР. Багатолітній політв’язень та невтомний борець за права кримських татар Мустафа Джемілєв відбуває чергове заслання в якутському селищі Зирянка. Тим часом троє людей прямують до нього через величезну країну, і наміри в них дуже різні – побачити, знищити, захистити. 

  • Сірі бджоли”, реж. Дмитро Мойсеєв, Україна

В “сірій зоні” АТО, в невеличкому селі без електроенергії залишилися жити лише двоє ворогів дитинства. Під снарядами, що іноді пролітають над селом, з непроханими озброєними гостями, сусіди-пенсіонери ведуть свій скромний побут, іноді зустрічаючись для суперечливого, але необхідного спілкування. В кожного життя не склалось по-своєму, і обидва мають час його переосмислити. Мало зважаючи на воєнні події, вони намагаються створити своє мирне життя в небезпечній місцині, але все руйнується, коли в селі з’являється російський снайпер.

  • Яса”, реж. Сергій Маслобойщиков, Україна

Рік 2015. Матір Ганну та подругу Дарку об'єднують спогади про Даню, який загинув у 2014 році на Майдані. Життєвий шлях Ганни пройшов від активістки Майдану 2004 року до державного службовця високого рівня. Через стосунки між двома жінками з'ясовується, що Ганна була пов'язана з корупцією, яка призвела до мафіозного реваншу в Україні у 2010 році, а згодом – до Революції Гідності у 2014 році. Ганна все більше переконується у залежності своїх особистих дій і смерті сина.


Документальні фільми: 


  • Глядєлов”, реж. Ксенія Кравцова, Україна

Олександр Глядєлов — український майстер документальної чорно-білої фотографії.Фільм-спостереження запрошує у мандрівку разом з фотографом від Києва і Бучі до Харкова, Одеси та Іловайська, від 1990-х до 2022, від безпритульних вуличних дітей до страшних воєн, розв'язаних росією.

  • Кілометр”, реж. Ганна Тиха, Україна 

Стрічка розповідає про ситуацію, в якій опинилася родина Любих. Коли російські війська почали наступ на Київ, всі члени родини, крім Романа, перебували у будинку в Ірпені, що дуже швидко опинився на межі окупації. Не маючи змоги потрапити в будинок і побачитись з рідними, Роман близько місяця щодня працював на ірпінському напрямку аеророзвідником. Перебуваючи на відстані в межах кілометру від рідних, він спостерігав переміщення ворога і нерідко пролітав над їхнім будинком.

  • Обережно! Життя триває”, реж. Антон Штука, Україна

Вуличний художник з Харкова їде до звільненого міста Ізюм, що за 60 км від лінії фронту. Художник малює свої роботи на вулицях зруйнованого під час російської окупації міста, знайомиться з місцевими мешканцями. Один із них – Володимир, місцевий, що втратив половину родини під час обвалу будинку. Взаємодія та спостереження за роботою художника надихають Володимира почати змінювати своє життя. 

  • Сопілка Перуна”, реж. Євген Мазуренко, Україна

Фільм, заснований на відеоматеріалах,  знятих безпосередньо на бойовій позиції.  “Сопілка” – це кодова назва пушки для радіопереговорів. Образно вона нагадує сопілку, і такий інструмент пасував би богу грому Перуну. Герої фільму – воїни-артилеристи.Різні люди у мирному житті, на війні вони знаходяться в одному обмеженому просторі на декілька сот метрів посадки та несуть службу, неначе древні жерці язичницького племені в сакральному місці. І їхній вівтар – це гармата.


Переможці Національного конкурсу визначаються в таких номінаціях: “Найкращий український повнометражний ігровий фільм” та “Найкращий український повнометражний документальний фільм”.


15-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.


15-й ОМКФ проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу.


Генеральний партнер - ТАСКОМБАНК 

Музичний партнер - Радіо “Сільпо”

Партнер - Mastercard

Офіційний автопартнер - MAZDA

Офіційний партнер - UpHubНаціональна спілка кінематографістів України - партнер

Водний партнер артезіанська вода Avalon - збалансований склад та чистий          джерельний смак  

Пивний спонсор фестивалю – Stella Artois від компанії AB InBev Efes Ukraine

Генеральний телевізійний партнер ICTV 2

Головний медіапартнер 1+1 media

Інформаційний партнер Київстар ТБ

Медіапартнер MEGOGO 

Артмедіапартнер Harper's Bazaar

Інформаційний партнер Marie Claire 

Інформаційний діджитал-партнер Jetsetter 

Благодійний партнер - БФ “Діти героїв”




Офіційні локації кінофестивалю 


Parkovy – це комплекс івент локацій світового рівня у самому центрі Києва 


Будинок кіно - фестивальний центр 


Кінотеатр “Оскар” 






Партнери Одеського міжнародного кінофестивалю

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

БЦ "Олімпійський", вулиця Велика Васильківська, 72, поверх 9, офіс 1, Київ, Україна, 03150

©2023 від Odesa International Film Festival. Made in Ukraine 🇺🇦

bottom of page