top of page

Проєкти конкурсу «Work in progress» 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Цьогоріч у «Work in progress» – конкурсі фільмів, що перебувають на етапі розробки, беруть участь 14 проєктів. 11 документальних і 3 ігрових стрічки сфокусовані на темах війни й окупації, вимушених мігрантів, екології України під час збройної агресії Росії тощо. Нижче – детальніше про кожен із проєктів. 


«Анна», реж. Володимир Філіппов

Це документальний фільм-спостереження життя Анни Вернер, вчительки норвезької мови, яка присвятила понад три десятиліття викладанню норвезької мови іммігрантам та біженцям, адаптуючи їх у норвезьке суспільство. Важливою частиною фільму є історії біженців, їх порятунку, втечі від війн та політичних переслідувань. Особисті розповіді та архівні матеріали збагачують фільм, розкриваючи складнощі та суспільні виклики, з якими стикаються ці новачки у чужій країні – від ксенофобії до культурних конфліктів. Стрічка є свідченням сили просвіти та співчуття. 


Країни виробництва: Норвегія, Україна, Палестина.

Бюджет: 2,8 млн грн.

Очікувана дата релізу: червень 2025 року.


«Будапешт. Бомба під незалежність», реж. Роман Синчук

Документальний проєкт Національної суспільної телерадіокомпанії про Будапештський меморандум – міжнародну угоду, в якій Україна пішла на всі поступки партнерам і в результаті не отримала нічого. Фільм має відповісти на декілька запитань:

  • Будапешт — суцільна поразка України чи все-таки перемога, виграні 30 років розвитку, зміцнення й самоусвідомлення?

  • Будапешт — наївність, вимушений крок чи зрада з боку керівництва України?

  • Будапешт — цинізм чи необачність лідерів Першого світу?

Фільм запропонує цілісну розповідь про перебіг історичних подій, свідчення та оцінки їхніх безпосередніх учасників, пояснення експертів та безцінну відео хроніку. Зйомки відбуватимуться в місцях подій як в Україні, так і в Сполучених Штатах та Угорщині.


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 3,6 млн грн.

Очікувана дата релізу: серпень 2024 року.


«Дівія», реж. Дмитро Грешко

Документальний фільм про те, як погіршився стан екології в Україні з початком військової агресії 2014-го року та повномасштабним вторгненням Росії 2022-го. Назва фільму «Дівія» походить від слов’янської богині природи, яка уособлює матір усього живого. Головні герої фільму – природа України, війна та російські війська, які несуть розруху та смерть. 


Країни виробництва: Польща, Україна, Нідерланди.

Бюджет: 1,4 млн грн.

Очікувана дата релізу: серпень 2024 року.


«Добре, що мама не знає», реж. Саша Литвиненко

Ігровий фільм складається з чотирьох новел. Кожна частина – це історія одного з членів сім'ї. Перші три новели розповідають історію двох братів і сестри, а заключна четверта збирає в логічне завершення все, що сталося в попередніх частинах. Кожна новела – це окремий жанр: кримінал, драма з елементами криміналу й гумору, комедія.


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 8,7 млн грн.

Очікувана дата релізу: листопад 2024 року.


«Земля, що біжить», реж. Олена Сіятовська

Документальна стрічка, що складається з трьох історій українських підлітків, які зіткнулися з жахом війни, і замість втраченого дитинства знайшли примарний прихисток у мистецтві. Усі історії об'єднуються навколо образу дому, збудованого зі спогадів, відродженого з руїн та перетвореного на фортецю. Перша історія – про чотирьох хлопців, які вимушені були переїхати зі сходу України до Литви, мальовничого селища Ніда, що біля Балтійського моря. Друга – про 14-річну Анну родом із Салтівки, найбільш постраждалого району Харкова. Дівчинка вціліла після удару російської ракети по їхньому будинкові, адже ворожий удар розбив його навпіл, а квартира сім’ї Анни розташована в боковій частині. Третя історія стрічки – про 7-дітну родину, яка мешкає поблизу зруйнованого аеропорту в Чорнобаївці на Херсонщині.


Країни виробництва: Україна, Литва.

Бюджет: 6,3 млн грн.

Очікувана дата релізу: лютий 2025 року.


«Липове дерево», реж. Микола Носок

Липове дерево — це інтимна подорож у світ української сім‘ї з немовлям, життя якого розпочалося під час всесвітньої пандемії, а перший день народження припав на війну. Лист від батька до його дочки Марії, в якому низка сімейних історій, що знайомлять дитину з її родиною і пояснюють, чому розпочалася війна. Камера режисера фіксує історію втрати та народження, коли сім‘я, опинившись за кордоном, постає перед найважчим вибором — повертатися до України чи ні, забезпечити повну безпеку доньці чи мати можливість бути в центрі подій боротьби країни за довгоочікувану свободу. Врешті, яку батьки розкажуть історію доньці? Історію боротьби чи втечі заради безпеки?


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 2,4 млн грн.

Очікувана дата релізу: травень 2025 року.


«Ми – Україна», реж. Крейг Фреймонд

«Ми – Україна» – це документальний фільм про звичайних людей у незвичайний час. Люди, які вирішили продовжувати працювати, одружуватися, народжувати дітей – продовжувати жити і сміятися, незважаючи ні на що. Це не історія війни. Це не історія про смерть і загибель. Це історія про життя – історія, яка змусить вас сміятися, плакати і усвідомлювати, що, зрештою, люди в Україні такі ж, як люди будь-якої сучасної вільної нації.


Країни виробництва: Україна, Південна Африка

Бюджет: 2,4 млн грн.


«Мишоловка», реж. Сергій Касторних

Повнометражний ігровий фільм від сценариста фільмів «Мирний 21» та «Як там Катя?» та військовослужбовця ЗСУ Сергія Касторних. За сюжетом, головний герой Антон після вступу до лав ЗСУ і проходження навчання вперше в житті опиняється в зоні бойових дій. Уже під час заходу на позиції, його підрозділ потрапляє під масований ворожий обстріл. Виконуючи наказ командира, Антон прямує до бліндажа, вхід до якого завалює пряме влучання снаряду. Антон приходить до тями з контузією, зламаною рукою та пораненням ноги. Один. В підземному приміщенні лише в кілька квадратних метрів, з якого немає виходу. Чи вдасться героєві вижити, аби втримати слово, яке він дав своїй доньці? 


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 5 млн грн.

Очікувана дата релізу: лютий 2025 року.


«Мовний бар'єр», реж. Жора Папоян

Документальний фільм 22-річного режисера з Маріуполя. Стрічка намагається балансувати між двома історіями, що перетинаються: про місцевих жителів прифронтових територій та про волонтерів-іноземців.  Дві новели об’єднані спільною темою – браком комунікації.


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 36 тис. грн.

Очікувана дата релізу: літо-осінь 2024 року.


«Обережно: Діти», реж. Світлана Рудюк

Це документальний фільм, що розповідає історії дітей, які пережили російську окупацію та насильство, втратили рідних та домівку, були поранені, викрадені та вивезені на непідконтрольну Україні територію. Також заплановано показати історії дітей-волонтерів та дітей, які здійснювали героїчні вчинки.


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 1,7 млн грн.

Очікувана дата релізу: грудень 2024 року.


«Окуповані», реж. Тетяна Ганжа та Зоя Фольк

Документальний фільм «Окуповані» — це болісна мандрівка життям Людмили та Дарʼї, Андреа та Сабіни — жінок з України, Німеччини та Боснії, яким вдається подолати травму сексуального насильства під час війни. Фільм досліджує їхній особистий шлях від травми до зцілення, наголошуючи на силі, гідності та прагненні до справедливості.


Країни виробництва: Україна, Німеччина.

Бюджет: 12,3 млн грн.

Очікувана дата релізу: 2025 рік.


«Останній Прометей Донбасу», реж. Антон Штука (Шинкаренко)

Документальний фільм – 75 хвилинна історія про роботу незламних енергетиків що працюють на останній робочій теплоелектростанції на підконтрольній Україні частині Донецької області. Після захоплення Мар’їнки наступна ціль ворога – невеличке містечко енергетиків Курахове. Місто було засноване робочими, які будували, а потім працювали на Курахівській ТЕС, що розпочала свій шлях в 1941 році, пережила Другу Світову війну і зараз вдруге за свою історію перебуває під загрозою знищення. Станція знаходиться в низині, через це була обладнана велетенськими 200-метровими трубами, котрі під час хорошої погоди видно навіть за 50 км з окупованого росіянами Донецька. Станція – це ціль ворога.


Країна виробництва: Україна.

Бюджет: 2,9 млн грн.

Очікувана дата релізу: грудень 2024 року.


«Скажи Україна», реж. Сергій Лисенко

Ігрове кіно, в основі якого – особисті щоденники та спостереження режисера. Це фільм про 3 роки з життя оператора-документаліста на прізвисько Ден: від подій на Майдані до війни на Донбасі. Певна вервечка епізодів новітньої історії України проходить крізь камеру Дена: розстріл протестувальників, захоплення Слов’янська, Дебальцево, Іловайськ, Маріуполь...  


Країни виробництва: Україна, Литва.

Бюджет: 17,5 млн грн.

Очікувана дата релізу: 2025 рік.


«Талант», реж. Анастасія Єрмоленко

У мирний час ми часто не помічаємо героїв, що живуть поряд з нами. Але війна висвітлює найкращі людські якості: мужність, самопожертву, гумор навіть у найтемніші часи. 2017 рік – розрахунок протитанкового гранатомета веде нерівний бій з російськими танками. Атаку відбито, але гранатометник Андрій Глушко («Дід») вп'яте був поранений внаслідок обстрілу. Старого солдата звільнили з лав. У тилу Дід переживає духовну кризу. Ані психологи, ані любов малої доньки не можуть врятувати його від депресії та спроби самогубства. Цей документальний фільм – подорож у глибини людської душі в найважчі часи випробувань.


Країни виробництва: Україна.

Бюджет: 950 тис. грн.

Очікувана дата релізу: 2025 рік.


Призи конкурсу «Work in progress» Одеського міжнародного кінофестивалю:

  • приз від Офіційного партнера UpHub 50 тисяч гривень;

  • приз від інформаційного партнера Київстар ТБ 50 тисяч гривень;

  • приз від Starlight Creative  сертифікат на маркетингові послуги підготовки проєкту до фестивалів (постер, трейлер, брендування).


15-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.


15-й ОМКФ проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу.


Генеральний спонсор — ТАСКОМБАНК

Музичний партнер — Радіо «Сільпо»

Партнер — Mastercard

Офіційний автопартнер — MAZDA

Офіційний партнер — UpHub

Водний партнер артезіанська вода Avalon — збалансований склад та чистий джерельний смак

Національна спілка кінематографістів України - партнер


Генеральний телевізійний партнер ICTV 2     Головний медіапартнер 1+1 media

Інформаційний партнер Київстар ТБ              Медіапартнер MEGOGO

Артмедіапартнер Harper’s Bazaar                   Інформаційний партнер Marie Claire

Інформаційний діджитал-партнер Jetsetter


Офіційні локації кінофестивалю:

Parkovy — це комплекс івент локацій світового рівня у самому центрі Києва

Будинок кіно — фестивальний центр

Кінотеатр «Оскар»


Благодійний партнер - БФ “Діти героїв”

Партнери Одеського міжнародного кінофестивалю

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

БЦ "Олімпійський", вулиця Велика Васильківська, 72, поверх 9, офіс 1, Київ, Україна, 03150

©2023 від Odesa International Film Festival. Made in Ukraine 🇺🇦

bottom of page