top of page

ГОЛОД 33 / FAMINE '33

1991 / 93' / Україна

Фільм, знятий за повістю Василя Барки «Жовтий князь», розповідає про події в Україні у 1932-33 рр., коли по центральній і східній частині країни прокотилася хвиля голоду, яку штучно спровокувала радянська влада. Нова влада відбирала у українських селян останнє зерно, худобу, обшукувала будинки і витрушувала укриття. Люди в розпачі бігли в міста, намагаючись знайти хоч якусь їжу. Українське село вимирало. У центрі подій фільму – селянська сім'я, яка переживає страшну трагедію: першу «голодну» втрату близьких...

 

Розклад показів:


13.07.2024 о 12:00, у Будинок кіно, вул. Саксаганського 6 (Київ), Червона зала


 

РЕЖИСЕР - ОЛЕСЬ ЯНЧУК


Біографія

Олесь Янчук – український кінорежисер, продюсер, Народний артист Україна. Народився 29 вересня 1956 року. У 1984 р. закінчив кінорежисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого, дипломною роботою став фільм «Випадок у ресторані» за оповіданням В. Шукшина. Творчу діяльність розпочав асистентом режисера на кіностудії імені Олександра Довженка.

Переломним та визначальним етапом у  діяльності Олеся Янчука є фільм «Голод 33», перша повнометражна робота режисера. Стрічку принципово знімали за народні гроші, відгукнулися не тільки жителі України, але й співвітчизники з США, Канади. Фільм отримав Гран-прі на Першому всеукраїнському кінофестивалі (1991). Кілька разів його показувало польське й австралійське телебачення. У 1992–1998 рр. демонструвався на багатьох міжнародних кінофестивалях Північної Америки та Європи. У 2009 р. відзначений першим призом імені Анрі Лангуа (європейська номінація) Міжнародного кінофестивалю кінематографічного спадку у Парижі (Франція).


Вибрана фільмографія

  • Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені (1995)

  • Нескорений (2000)

  • Залізна сотня (2004)

  • Владика Андрей (2008)

  • Таємний щоденник Симона Петлюри (2018)

 

Сценаристи: Сергій Дяченко, Лесь Танюк

Оператори: Василь Бородін, Михайло Кретов

Композитори: Микола Каландьонок, Віктор Пацукевич

Актори: Галина Сулима, Георгій Морозюк, Олексій Горбунов

Виробник: Національна кіностудія імені Олександра Довженка, Фест-Земля


Comments


bottom of page