top of page

ХАЙТАРМА / KHAYTARMA

2013 / 86' / Україна

Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після вигнання нацистських окупантів з Криму військове командування дозволило Амет-Хану разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.

 

Розклад показів:


16.07.2024 о 10:30, у Будинок кіно, вул. Саксаганського 6 (Київ), Червона зала


 

РЕЖИСЕР - АХТЕМ СЕІТАБЛАЄВ


Біографія

Ахтем Сейтаблаєв – український актор та режисер кримськотатарського походження. Заслужений артист АР Крим. 1992 року закінчив акторське відділення Кримського культурно-просвітницького училища, 1999 року – відділення режисури й драматургії Київського університету театру, кіно та телебачення. 2003 року дебютував у кінематографі, зігравши роль середнього брата Умая в українській драматичній стрічці Олеся Саніна «Мамай», і був другим режисером.

2007 року дебютував як режисер, першою роботою стала телевізійна стрічка «Квартет для двох». 2011 року виходить його «Чемпіони з підворіття», котрий був визнаний найкращим українським фільмом у 2012 році та нагороджений премією «Золотий Дюк» на 3-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

У 2013 році вийшла історична військова драма Сеітаблаєва «Хайтарма», де він зіграв також головну роль. Стрічка отримала Премію Національної спілки кінематографістів України у номінаціях «Найкращий фільм року» та «Найкращий ігровий фільм». Фільм «Хайтарма» отримав гран-прі на фестивалі «Корона Карпат» у Трускавці, був визнаний найкращим фільмом, а Сеітаблаєв найкращим режисером 2014 року на італійському фестивалі «Кімерія» в Термолі.


Вибрана фільмографія

  • Хайтарма (2013)

  • Чужа молитва (2017)

  • Кіборги (2019)

  • Захар Беркут (2019)

  • Номери (2020)

  • Мирний-21 (2023)

 

Продюсер: Іванна Дядюра

Сценарист: Микола Рибалка

Оператор: Володимир Іванов

Композитори: Сергій Круценко, Джеміль Каріков

Актори: Ахтем Сеітаблаєв, Олексій Горбунов, Андрій Мостренко, Усніє Халілова, Андрій Самінін, Микола Боклан, Юрій Цурило, Валерій Шитовалов, Леся Самаєва, Олексій Тритенко, Дмитро Суржиков

Виробник: Телеканал ATR


Comments


bottom of page